Historiek

Het begon allemaal in februari 2002, wanneer Fluisterende Das, Enthousiaste Ara en IJdele Pauw, voormalige leden van 285e FOS Leeuwkens Linden, het idee opvatten om een nieuwe eenheid op te richten.

Deze nieuwe vereniging werd officieel opgericht op 1 mei 2002, onder de naam ‘De Toekan’, met stamnummer ‘345’ en gekleurd in zwart en geel. We vonden een onderkomen in het ‘prodat’ gebouw op het schitterend domein van Salve Mater te Lovenjoel, het gemakkelijkst te bereiken via de Heerbaan. Op de eerste startvergadering in september kwamen zo’n 20 tal kinderen opdagen en waren we vertrokken. Ons eerste scoutskamp ging door in ‘De Hoge Rielen’ te Lichtaart met 28 kinderen.

Het tweede jaar gingen we op ons positief elan door en zagen we alle takken groeien in aantallen. Er kwam wat nieuwe leiding en er gingen er een aantal de stam in, zo werd door hen de bar ook verder uitgebouwd met de barspecials. In juli hadden we een super geslaagd zomerkamp te Büllingen, waar nadien nog lang over werd nagemijmerd.

In 2004-2005 startten we met zo’n 80 leden en konden we met de ondersteuning van het comité onze eetfestijnen op punt stellen. Met onze leidersploeg lieten we op de Saamdagen te Landen zien wat we waard waren en haalde heel wat goude medailles binnen. We gingen voor de eerste keer op eenheidsweekend, dit op het Limburgse domein ‘De Winner’. Op ons scoutskamp te Sint-Niklaas regende het voor het overgrote deel, maar we sloegen ons er samen doorheen.

Onze vierde jaargang was een jaar waarin we ons focusten op het verder vervolmaken van onze programma’s binnen de takken, wat zich reflecteerde op de kwaliteit van onze werking. Het ToekaNews werd in een nieuw jasje gestoken en de site kreeg ook een nieuwe facelift. Verder deed iedereen waar hij goed in was en zagen we allemaal dat het goed was, in juli zaten we met zijn allen in onze tentjes in Bérismenil.

In 2006-2007 moesten we noodgedwongen onze eerste wachtlijsten invoeren en het werd een jaar vol nieuwe uitdagingen. Zo organiseerden we de Saamdagen mee en namen we deel aan kamp 100 en jambé te Brussel. We gingen ook voor de tweede maal op eenheidsweekend, ditmaal in ‘De Kluis’ te St.-Joris-Weert. Eind mei verschenen de statuten van onze VZW Steunvereniging De Toekan in het belgische staatsblad, die vanaf dan onze centjes en materiaal als een goede huisvader beheert. We sloten ons jaar feestelijk af met onze meer dan gesmaakte ‘5-jaar De Toekan’ evenementen. Ons zomerkamp ging door in Bütgenbach aan het gelijknamige meer, wat een groot succes werd. Daarna ging nog heel wat volk mee op de 21e Jamboree in Engeland.

In de zesde jaargang hielden we in januari onze eerste kerstboomverbranding en het concept sloeg direct aan in de buurt. Bij het aannemen van het BPA Salve Mater, wisten we onze plaats in het Park te verzekeren. Minder aangenaam nieuws was wel dat we genoodzaakt waren om een wachtlijst voor de welpentak in te voeren. Dit was het gevolg van het groeiende ledenaantal en het tekort aan leiding. Dolfijn spendeerde enkele maanden in Dublin en stond in leiding bij de Ierse Girl Guides. Voor het zomerkamp sloegen we onze tenten op in Chabrehez (Les Tailles); ondanks de drassige ondergrond werd het zoals steeds een voltreffer. Op het einde van het kamp namen we afscheid van Lynx als eenheidsleider en nam Kaketoe de fakkel over.

In Scoutsjaar 2008-2009 werd het jaarthema bij FOS afgeschaft en besloot de eenheidsleiding om deze traditie voort te zetten met het eerste Toekan-jaarthema: Iedereen Scout, Allemaal Groen. We kregen extra ruimte in het lokaal omdat Jeugdhuis De Katastroof hun materialen elders konden onderbrengen. Daardoor konden we in begin 2009 onze vernieuwde bar openen, zodat we voor de leiding, stammers en ouders een gezelliger hoekje hebben om bij te kletsen na de scouts.  In februari gingen we met zo’n  140 leden op eenheidsweekend in het domein Merkenveld te Loppem, door de goede voorbereiding en fantastische keukenploeg werd het weer een groot succes. Onze VG’s nemen voor het eerst deel aan de Gerfaut challenge en werden verdienstelijk negende. Wolf werd aangesteld als Internationaal Commissaris voor WOSM. Dat jaar hielden we voor het eerst een ouderfuif in het Buurthuis te Korbeek-Lo. In juli sloegen we ons kamp op in Paliseul in de provincie Luxemburg. De Seniors gingen voor het eerst op buitenlands kamp en kozen voor een rondreis in Slowakije.