JVG’s

12 & 13 jaar

Bij de JVG’s is de groep zelf enorm belangrijk. Hun vrienden zijn heilig, de vriendschappen intens heet of koud. Ze zijn niet langer kinderen, maar ook nog niet volwassen. Ze trekken er graag op uit in de natuur of verkennen hun buurt. In kleine groepjes (patrouilles of kwartieren) werken ze samen en nemen ze initiatieven: van kattenkwaad tot leuker. In deze tak worden de echt typerende scoutstechnieken aangeleerd: kaart- en kompaslezen, sjorren, tochttechnieken,… In een periode waarin voor hen zóveel verandert, is de scouts een zekerheid, een plaats om zichzelf te zijn, waar zowel de volwassene als het kind in hen een platform krijgt.

De leiding stimuleert bij de JVG’s vooral het groepsgevoel. Vanaf nu zijn ze, met vallen en opstaan, in staat om degelijk samen te werken en de taken onder elkaar te verdelen. De leiding zorgt voor een ontspannen sfeer en verkleedt zich voor veel activiteiten nog steeds om de fantasie de vrije loop te laten gaan. Zowel het individu als de groep worden gestimuleerd. Samen met de leiding trekken de JVG’s de natuur in. Technieken interesseren hen doorgaans enorm. Ze glimmen van trots als ze erin slagen een constructie tot een goed einde te brengen. De leiding leert hen hoe het moet en helpt een handje als het fout dreigt te lopen.

Jong-Verkenners en Jong-Gidsen nemen wekelijks deel aan de activiteiten, gaan op weekend en dromen weken vooraf al over het zomerkamp. Op dit kamp lokt de leiding hen voortdurend uit de tent. Het grote maffiaspel, een tweedaagse met rugzak per patrouille, zelf hun potje koken met de leiding die dit van ver of dicht in de gaten houdt, … 

Laatste nieuwsberichten

JVG-leiding

JVG-kalender