VG’s

14 & 15 jaar

Scouting neemt in het leven van de VG’s vaak een belangrijke plaats in. Hier hebben ze hun beste vrienden en maken ze het meeste plezier. Samen met hun leid(st)ers vormen ze een hechte groep waarin openheid, wederzijds respect en vertrouwen primeren. Ze kunnen oprecht zichzelf zijn, vrijuit babbelen, van gedachten wisselen en grapjes maken. Technieken beheersen ze al en ze zijn nog steeds verzot op (liefst knotsgekke) spelen waarin ze hun kracht, durf, spitsvondigheid en creativiteit kunnen botvieren. Vanaf nu krijgen deze jongeren ook zelf verantwoordelijkheid. Het buitenleven en de vrijheid waarmee dit gepaard gaat, doet hen glunderen.

De leiding stimuleeert de VG’s om hun remmingen te overwinnen en hun grenzen te verleggen. Ze laten hen fysieke en creatieve uitdagingen aangaan, alleen en in groep. De VG’s-Juniors verkennen nu volop zichzelf en de ander. Het is aan de leiding om te zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn binnen deze groep, en de andere respecteert. Ze stimuleren de VG’s-Juniors ook om na te denken en open te communiceren. Hun kritische zin wordt aangescherpt.

VG’s zijn, ondanks hun groeiende zelfstandigheid, nog zeer onervaren. Ze hebben leid(st)ers nodig die hen een context aanbieden waarin fouten maken mag, waarin ruimte is voor experimenteren en dromen, maar waar ook duidelijke grenzen bestaan. Hun leid(st)ers staan sterk in hun schoenen en stappen een eindje met hen mee in hun weg naar de volwassenheid.

VG’s nemen wekelijks deel aan activiteiten, gaan op weekend, doen misschien zelfs eens een midweek en beschouwen het zomerkamp even noodzakelijk als eten en drinken. Ze genieten hier van een menu vol technieken, tocht, nachtspel en groepsgejuich. Als ze terug komen, stromen ze vaak niet over van de verhalen, maar schreeuwt hun lichaamstaal een en al genoten genot.

Laatste nieuwsberichten

VG-leiding

VG-kalender